Zwemmen – Structuur – Competitie

Competitie zwemmen

Onze club biedt iedere zwemmer de kans om wedstrijden te zwemmen. De kleinsten kunnen zelfs zonder zwemliga-licentie hun eerste wedstrijd zwemmen tijdens de wedstrijden voor NIET LICENTIEHOUDERS.

Alhoewel de trainingen in groep gebeuren wordt elke zwemmer persoonlijk begeleid. De trainersploeg staat garant voor een professioneel en uitgebalanceerd trainingsprogramma voor elke zwemmer.

Zowel voor het competitie- als het racingteam wordt een trainingsplan opgesteld waarbij gepiekt wordt naar een aantal belangrijke wedstrijden zoals de Belgische-, Vlaamse- of Provinciale kampioenschappen.

Bij het competitie-team wordt gekozen voor het zwemmen. Een hoog aanwezigheidspercentage is essentiëel maar vooral de juiste mentaliteit en inzet zorgen ervoor dat iemand deel kan uitmaken van deze groep.

De zwemmers die hier trainen kiezen niet voor 6-9-12-16 uur training, maar kiezen voor het leven van een zwemmer. Ze weten dat ze enkel beter zullen worden door er al het mogelijke voor te doen (zwemtrainingen, land- en krachttrainingen, voeding, rust, …). Onze zwemmers beseffen dat er opofferingen zullen moeten gebeuren want in het competitie-team verwachten we 100 % aanwezigheid op de trainingen. Toch durven wij niet beweren dat schoolresultaten van minder belang zijn.

Dankzij onze samenwerking met 6 andere Antwerpse clubs kunnen wij onze zwemmers ook doorsturen naar een aantal professioneel omkaderde BRABOteams waar voor hen nog idealere omstandigheden, om naar een (inter)nationale topsportcarriëre te evoluren, voorhanden zijn.

Het Competitie-team werkt vooral rond 3 belangrijke pijlers:

 • Talentdetectie (C-C1)
  Reeds om jonge leeftijd proberen wij talentrijke zwemmers op te sporen, dit met behulp van het ervaren oog van getrainde mensen die reeds verschillende jaren in de zwemsport staan.
  Wij zullen echter niemand overslaan en zullen trachten dankzij een goede begeleiding ervoor te zorgen dat elke zwemmer voldoende technische en conditionele bagage meekrijgt om door te stromen binnen onze vereniging.
 • Talentontwikkeling (C1-C2-C3)
  Wij trachten talentrijke jongeren voldoende mogelijkheden aan te rijken om hun talent voldoende tot uiting te laten komen, zodat ze ook in aanmerking komen, limiettijden behalen, om opgenomen te worden in de selectieploegen van Brabo en van de Vlaamse Zwemfederatie.
  Deze mogelijkheden spitsen zich toe op kwalitatieve begeleiding, voldoende zwemwater, voldoende trainingsmogelijkheden, krachttraining en blessurepreventie.
 • Talentbegeleiding & topsport (C2-C3)
  Zonder dat nodige stappen overgeslagen worden zullen wij trachten talentvolle jongeren die niet kiezen voor de Braboselectieploegen of Topsportschool toch een kwalitatieve begeleiding te verstrekken. Hierdoor zullen ook zwemmers die bij MZV-A trainen hoge toppen kunnen scheren tijdens belangrijke (inter)nationale competities.